15 april 2017

Informatiemanagement

Informatiemanagement is het systematisch plannen, ontwikkelen, beheren, distribueren, evalueren en behouden van alle informatie in een organisatie.

Organisaties hebben moeite om grip te krijgen op hun almaar groeiende verzamelingen informatie. Dit wreekt zich dan in slechte zoekresultaten, onnodige doublures, verschillende informatie per kanaal, gebrek aan personalisatie en nauwelijks hergebruik van informatie. Informatiemanagement helpt bij het beteugelen van die ‘informatiechaos’, door informatie effectief en procesmatig in te zetten.

Wie bewijsbaar meer grip heeft op de informatie, kan ook beter de waarde van die informatie aantonen voor de organisatie. En daarmee de meerwaarde van de informatieprofessional.


Advies bij informatiemanagement


EIM levenscyclus
Met de levenscyclus informatiemanagement verloopt het proces van het plannen, ontwikkelen, beheren, distribueren, evalueren en behouden van informatie meer georganiseerd.

Het gaat nog steeds niet vanzelf – ook tools nemen wat dat betreft weinig uit handen – maar het wordt wel een stuk overzichtelijker en beter te communiceren met andere belanghebbenden binnen en buiten de organisatie.

De adviseurs van TIMAF helpen de informatiemanagement levenscyclus in te richten. We maken duidelijk wat je zoal moet doen, waar je over na moet denken en wat er allemaal bij komt kijken als je informatie op het juiste moment bij de juiste persoon wilt krijgen.

 


Informatiemanagement levenscyclus


EIM levenscyclus TIMAF 2018De levenscyclus van informatiemanagement volgt een systematiek van zes fasen: van planning via ontwikkeling en beheer naar distributie van de content, de evaluatie van het gebruik van de content en uiteindelijk archivering en zelfs vernietiging van de content.

Alle fasen in de levenscyclus staan overigens in het teken van een organisatieproces. Informatie die geen relatie heeft met een organisatiedoel kun je moet je vandaag nog verwijderen. Dat ruimt lekker op!

TIMAF heeft de informatiemanagement levenscyclus gevisualiseerd in een handige poster. Dit is een praktisch instrument om de stappen in een informatiemanagement project te bespreken binnen je projectteam en met andere betrokkenen.

Bekijk de poster Meer grip op de levenscyclus van informatie (pdf)

 


Training informatiemanagement


TIMAF EIM PractitionerEIM Practitioner“Meer vat op de informatie!” Deze basisopleiding helpt om vat te krijgen op de ‘overload’ aan informatie. Zodat de digitale toekomst geen bedreiging is, maar een enorme kans.

Na afloop van deze training kent de cursist de essentie van enterprise informatie en alle fasen van de informatiemanagement levenscyclus.

vanaf € 995,- online en vanaf € 595,- p.p. in-company | meer informatie